Hur man hanterar svartsjuka

Hur man hanterar svartsjuka genom att förstå den

Svartsjuka är en naturlig mänsklig känsla. Vi har nog alla känt den, vid olika tillfällen. Det utlöses av rädslan att förlora något som man värdesätter eller önskar. De vanligaste triggerna för svartsjuka är:

  • Att förlora en relation
  • Att förlora ett jobb
  • Att förlora en möjlighet att uppnå något
  • Förlora pengar eller egendom

Det är viktigt att förstå att svartsjuka och avundsjuka är två olika känslor. Det enda är som en bensindriven bil, den andra som ett eletktriskt arbetsfordon. Svartsjuka utlöses av rädsla, medan avund utlöses av girighet. Avund kan ses som mer av en positiv känsla, eftersom det förstärker behovet av att arbeta hårt och tjäna mer pengar.

 

Fyra sätt att lindra din svartsjuka

Svartsjuka är en vanlig känsla som människor upplever. Det kan vara ett resultat av många saker, men det beror oftast på rädslan för att förlora något eller någon. Ett sätt att lindra din svartsjuka är att veta vad det är och hur man kontrollerar det.

Ett annat sätt att lindra din svartsjuka är genom att prova svartsjuketerapi. Ibland erbjuds den i öppenvården, ibland i internvården, t.ex. om du redan går en alkohol behandling. Den här typen av terapi kan hjälpa dig att förstå roten till dina känslor och lära dig hur du hanterar dem på ett hälsosammare sätt.

Ett tredje sätt att lindra din svartsjuka är med svartsjukebehandling. Detta kan göras genom meditation, mindfulness eller andra övningar som är utformade specifikt för detta ändamål.

Slutligen, ett annat sätt du kan lugna dina svartsjuka känslor är genom att helt enkelt prata om dem med någon annan som förstår vad du går igenom och vill stödja dig på alla sätt de kan.

 

Vad ska du göra när du känner dig avundsjuk på någon annans framgång?

Det är normalt att ibland känna avundsjuka på andra. Speciellt när vi ser någon annan göra bättre än oss eller leva ett mer tillfredsställande liv. Det är dock viktigt att inte låta dessa känslor ta över ditt liv. Det kan också vara små, rena obetydliga saker som blir stora och problematiska för att de berör just en specifik person. Titta på honom – varför har han så bra bästa värmeskyddet?! Ja, ni förstår. Dumma saker. Men inte desto mindre svåra att hantera.

Det första steget i att hantera denna känsla är att identifiera orsaken till svartsjukan. Är det för att du jämför dig själv och dina prestationer med andra? Eller är det för att du känner att du inte lever upp till din potential? När du har identifierat orsaken kan du börja arbeta på en lösning.

Om avundsjukan till exempel härrör från att jämföra dig själv och dina prestationer med andra (du kanske gjort en badrumsrenovering själv som du är stolt över, men sen när du besöker grannen så har han anlitat proffs för badrumsrenovering Tyresö, och din effort är plötsligt en flugskit i jämförelse), försök då fokusera på vad som gör dig unik och vad som gör dig lycklig istället för att försöka hänga med i alla andras framgångshistorier. Å andra sidan, om det beror på att du känner att du inte lever upp till din potential, försök då att planera ett sätt för att uppnå det målet som kommer att göra både dig själv och andra stolta över vad du har åstadkommit.

 

Att hantera avund och svartsjuka i romantiska relationer

Att hantera avundsjuka och svartsjuka i romantiska relationer är inte lätt. Det kan vara en kamp att lära sig hantera dessa känslor utan att skada din partner. Samtidigt kan det bli ”kaka på kaka” av andra problem. Om ni redan bråkar om en köksrenovering Stockholm kanske svartsjukan bubblar upp, på grund av det.

Du kan börja med att vara ärlig mot dig själv om orsaken till din svartsjuka och vad som utlöser den. Du kanske upptäcker att du är mer avundsjuk när din partner tillbringar tid med andra människor eller när de är tillgivna mot en annan person. Det är viktigt att veta vad som triggar dessa känslor så att du kan lära dig hur du hanterar dem på ett hälsosamt sätt.