Kan man få tandläkarvård på annan ort?

Kan man få tandläkarvård på annan ort?

Ibland händer det som inte får hända – man får behovet av akut tandvård- Och vad som kan vara ännu värre är att få detta behov när man befinner sig långt hemifrån. Så hur går man tillväga om man behöver få tag i en tandläkare när man inte är i sin hemstad? Det är faktiskt enklare att lösa problemet än vad man kan tro.

 

Rätt till tandvård

En vanlig missuppfattning är att man är bunden till att gå till en viss tandläkare tyresöi sin egen hemstad. Detta är faktiskt inte sant! Som svensk medborgare har man alltid rätt att söka tandvård, oavsett var i landet man befinner sig. Om behovet av tandvård uppstår är det bara att kontakta en tandläkare i den staden man befinner sig i – så kommer man att få hjälp. Speciellt om man är i behov av akut hjälp och inte kan vänta!

Hur går man tillväga?

Om behovet av att träffa en Tandläkare uppstår, eller om man behöver träffa en tandläkare för akuta problem, kan man söka upp närmsta tandläkarmottagning. Det går bra att ringa till en tandläkarmottagning i staden man befinner sig i, förklara sina problem och se över när man kan komma dit. Om den första mottagningen man ringer inte har någon tid kan man alltid prova en annan. Men man har alltid rätt att få hjälp med tandvård – oavsett var i landet man befinner sig. Om man vet med sig att man har haft liknande problem tidigare kan man dessutom ringa sin vanliga tandläkarmottagning och be dem skicka över en kopia på ens journal till tandläkarmottagningen man ska besöka, för att ge tandläkaren lite bakgrundsinformation. Så nästa gång behovet uppstår, kom ihåg att hjälp går att få, oavsett vilken stad i landet det gäller!